COVID-19 pandemian aikana pienyrittäjänä oleminen on varsin haasteellista. Taloudellisen tilanteen epävarmuus, toimeentulo sekä asiakashankinta ovat huolenaiheita, jotka saattavat kuluttaa ja rasittaa Sinua. Miten jaksaa arjessa?

Yksi tärkeä asia on huolehtia omasta terveydestään. Viime aikoina on ollut paljon puhetta mielenterveydestä, mikä on tärkeä osa yrittäjän hyvinvointia ja terveyttä. Toinen huomattava näkökohta yrittäjän hyvinvointiin on fyysinen hyvinvointi, minkä yrittäjä usein laiminlyö.

Fyysisellä terveydellä en tässä tarkoita, että sinun tulisi viettää useita tuntia kuntosalilla päivittäin tai juosta 20 kilometriä viikonloppuisin. Puhun siitä, että et vahingoittaisi fyysistä terveyttäsi kiireisen elämäntapasi kautta. Minulle on erittäin tärkeitä kolme päivittäistä asiaa, mitkä pitävät minut hyvinvoivana yrittäjänä hektisessä maailmassa.

1. Nesteytys

Riittävä nesteiden juominen takaa elimistön normaalin toiminnan. Juomme päivittäin kahvia, energiajuomia, hiilihapotettuja sokeripitoisia juomia ja hedelmämehuja. Mutta mikään ei vedä vertoja H2O:lle, kun puhutaan nesteytyksestä.

Iho on ihmisen suurin elin ja koostuu pääosin melkein 70 prosenttisesti vedestä. Vesi kuljettaa välttämättömiä ravintoaineita kehomme soluihin sekä poistaa niistä kuona-aineita.  Veden juominen auttaa myös ruoansulatusta, aivotoimintaa, valppautta ja lukuisia päivittäisiä fyysisiä toimintoja. Vettä tulisi juoda 1,5 litraa päivässä ruoasta saatavan nesteen lisäksi. Minulla on työpöydälläni Timo Sarpenevan suunnittelema kaunis Senaattori juhlalasi, jonka täytän raikkaalla vedellä kera sitruunan useasti työpäiväni aikana.

2. Uni

Virkeä ja hyvin nukkunut yrittäjä on huolellinen ja harkintakykyinen yrittäjä. Eikö vain? Hyvät yöunet eivät ole aina itsestäänselvyys stressaantuneelle, pitkää päivää puurtaneelle pienyrittäjälle. Olen huomannut, että minulle univaje vaikuttaa negatiivisesti tarkkaavaisuuteen, mielialaan ja asioiden hallintaan. Olen myös havainnut, että kärsiessäni univajeesta luovuuteni riutuu ja ajatukseni urautuu.

Unen tarve on yksilöllistä. Keskimääräisesti aikuinen tarvitsee unta on noin kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Unen tiedetään olevan tärkeä kehon uudistumiselle, ja keskeytyksetön syvä uni auttaa kehoa vapauttamaan soluja korjaavia sekä esimerkiksi aivojen kudoksia vahvistavia hormoneja.

Arvostan unta, uni on minulle todellista laatuaikaa.

3. Kävely

Minulla on “kotikonttori” eli teen työtä omassa kodissa. Minun ei tarvitse aamulla lähteä töihin eikä illalla palata kotiin. Siksi pidän itselleni tärkeänä, että ainakin kerran päivässä käyn ulkona kävelemässä. Miksi?

Minulle käveleminen on yhteydessä parempaan mielen hyvinvointiin: stressi lievenee, mieli rauhoittuu ja mieliala parantuu. Asumme kauniissa ja luonnonläheisessä Toloxin pikkukaupungissa Espanjassa. Kävelyreittini vaihtelevat. Useimmiten valitsen samoilukohteeksi luontopolun Sierra de las Nieveksen kupeessa. Joku toinen päivä haluan nauttia kävelystä Toloxin pikkukujilla, missä näen ihmisiä. Toisinaan teen vain pienen kävelylenkin kotini takapihalle katsomaan Toloxin villikissoja. Pääasia minulle on lähteä kävelemään, koska se tekee minulle hyvää.